Kakaovník: Tajemství hořkosladké pochoutky
Původ a historie kakaovníku
Kakaovník je úžasný strom, který pochází z amazonských pralesů Jižní Ameriky. Když se podíváme do minulosti, objevíme, že tenhle zázračný strom byl pro mayskou a aztéckou civilizaci doslova pokladem. Dělali z jeho bobů speciální hořký nápoj, který byl pro ně tak vzácný, že ho považovali za božský dar. Když Kryštof Kolumbus v šestnáctém století přivezl kakaové boby do Evropy, nikdo netušil, jakou revoluci to způsobí. Ze začátku Evropané moc nevěděli, co si s hořkými boby počít. Pak ale někdo dostal nápad přidat cukr a později i mléko - a úspěch byl na světě! Nejdřív si tenhle lahodný nápoj zamilovali na španělském královském dvoře a odtud se jeho sláva šířila dál. Časem se pěstování kakaovníku rozjelo i v dalších teplých krajích, hlavně v Africe a jihovýchodní Asii. Dneska už si bez kakaa a čokolády nedovedeme život ani představit. Je fascinující, jak tahle rostlina ovlivnila způsob života a kulturu tolika lidí po celém světě.
Charakteristika rostliny kakaovníku
Kakaovník je fascinující strom, který najdeme v tropech, kde dorůstá běžně 5 až 10 metrů. V divočině může být dokonce ještě vyšší, až 15 metrů. Vědci ho znají pod jménem Theobroma cacao a jeho původní domovinou je amazonský prales v Jižní Americe. Dneska už ho ale najdeme všude v tropech - od Afriky přes Jižní Ameriku až po Asii. Má nádherné velké listy tmavě zelené barvy oválného tvaru. Co je na něm zvláštní, jsou jeho květy - malé, růžovobílé, které rostou rovnou z kmene a silných větví. Plody kakaovníku jsou velké lusky, dlouhé 15 až 30 centimetrů. Uvnitř každého lusku se skrývá 20 až 60 semen v bílé dužině - to jsou ty známé kakaové boby, ze kterých se vyrábí kakao a čokoláda. Kakaovník je docela rozmazlená rostlina - potřebuje přesně ty správné podmínky: teplo, vlhko, stín a kyselou půdu. Není vůbec jednoduché ho pěstovat, chce to spoustu péče - od prořezávání přes hnojení až po boj se škůdci a nemocemi. Kakaové boby jsou na světovém trhu žádaným zbožím a pro spoustu rozvojových zemí představují klíčový zdroj příjmů.
Pěstování kakaových bobů
Kakaovník je fascinující strom, který nám dává naši milovanou čokoládu. Pochází z deštných pralesů Jižní Ameriky, kde přirozeně roste pod ochranou vzrostlých stromů. Potřebuje stín a vlhko, aby se mu dařilo. Když se procházíte kakaovou plantáží, všimnete si, že mezi kakaovníky rostou vysoké banánovníky a palmy, které je chrání před ostrým sluncem. To není náhoda - kakaovník nesnáší přímé sluneční paprsky.
Nejzajímavější na kakaovníku jsou jeho květy a plody. Představte si, že květy vyrůstají rovnou z kmene a silných větví. Z nich pak vznikají velké barevné lusky, které ukrývají poklad - kakaové boby. V každém lusku jich najdete dvacet až šedesát. Pěstování kakaa není vůbec jednoduché. Strom potřebuje stálou teplotu kolem 25 stupňů a hodně vláhy. Když jsou lusky zralé, místní farmáři je opatrně sklízejí ručně. Boby se pak musí nechat zkvasit, usušit a upražit, aby získaly tu správnou chuť a vůni, kterou všichni známe z čokolády.
Druhy a odrůdy kakaovníku
Kakaovník je úžasný strom, který původně pochází z deštných pralesů Jižní Ameriky. Každý, kdo miluje čokoládu, by měl vědět, že právě tenhle strom dává světu kakaové boby - základ pro výrobu téhle sladké dobroty. V přírodě najdeme různé typy kakaovníku a každý z nich dává čokoládě trochu jinou chuť. Nejčastěji se mluví o třech hlavních druzích - Criollo, Forastero a Trinitario. Criollo je takový šlechtic mezi kakaovníky. Jeho boby mají jemnou, skoro květinovou chuť s náznakem oříšků a minimum hořkosti. Je ale docela choulostivý a nerad se pěstuje. Forastero je naopak takový dříčský druh - roste skoro všude a nemoci mu moc nevadí. Jeho chuť je výraznější a víc hořká. No a Trinitario? To je vlastně takové šťastné spojení obou předchozích. Má příjemnou, vyváženou chuť, ve které najdete stopy ovoce, oříšků i koření. Proto když si vybíráte čokoládu, hodně záleží na tom, z jakého kakaovníku boby pocházejí - každý druh totiž chutná úplně jinak.
Sklizeň a zpracování kakaových bobů
Když se řekne kakaovník, málokdo tuší, jakou zajímavou cestu musí jeho plody urazit, než se z nich stane naše oblíbená čokoláda. Farmáři sklízí kakaové boby dvakrát do roka, vždycky když končí nebo začíná období dešťů. Velké plody, které trochu připomínají míč na ragby, opatrně odřezávají mačetami přímo z kmenů a větví. Pak je potřeba dostat se k bobům uvnitř - plody se rozklepnou dřevěnými palicemi, aby se vzácné boby v bílé dužině nepoškodily. Celá tahle směs pak putuje do košů, kde se přikryje banánovými listy. Během fermentace, která trvá nějakých 3 až 7 dní, se dužina postupně rozkládá a uvolňuje teplo. Boby se musí pravidelně promíchávat, aby proces probíhal všude stejně. Teplota uvnitř může vyskočit až na 50 stupňů - to zastaví klíčení a hlavně dodá bobům jejich typickou chuť a vůni. Nakonec přichází na řadu sušení, které zabere asi týden. Za tu dobu klesne obsah vody v bobech na pouhých 7 procent. Nejlepší je nechat je schnout na sluníčku, díky tomu získají takovou tu příjemnou zemitou chuť. Když jsou boby dostatečně suché, očistí se, roztřídí podle kvality a nabalí do pytlů. A pak už můžou vyrazit do továren, kde se z nich vyrobí ta neodolatelná dobrota.
Vlastnost | Kakaovník | Kávovník |
---|---|---|
Původ | Jižní Amerika | Afrika |
Výška (dospělá rostlina) | 5-8 metrů | Až 10 metrů |
Použití | Výroba kakaa, čokolády | Výroba kávy |
Významné světové oblasti pěstování
Kakaovník už dávno není jen americkou záležitostí, i když právě z tropů Ameriky původně pochází. Tenhle zázračný strom, ze kterého vzniká naše milovaná čokoláda, se rozšířil do různých koutů světa. Dneska vedou v pěstování především západoafrické země - Pobřeží slonoviny a Ghana, kde horké a vlhké podnebí kakaovníku náramně svědčí. V posledních letech se do popředí dostala taky Indonésie, která si na trhu s kakaem vybudovala silnou pozici. Nesmíme zapomenout ani na Jižní Ameriku, kolébku kakaovníku, a některé asijské regiony, kde se mu taky daří. Je zajímavé, že každá oblast pěstuje trochu jiné odrůdy, což se pak odráží v chuti a vůni hotové čokolády. Díky téhle pestrosti si můžeme vychutnat spoustu různých odstínů chutí, které kakaovník nabízí.
Kakaovník, strom s listy temnými a plody sladkými, je darem z tropických krajin, jenž nám přináší potěšení v podobě čokolády.
Anežka Nováková
Využití kakaových bobů v potravinářství
Kakaovník je opravdu úžasná rostlina, která nám dává ty nejchutnější kakaové boby. Když se podíváte do historie, zjistíte, že tahle tropická kráska pochází z amerických pralesů. V jejích plodech se ukrývá hotový poklad - semínka, ze kterých se vyrábí všechno možné dobroty. Nejdřív se boby nechají zkvasit a pak se praží, až vznikne voňavá kakaová hmota - základ pro výrobu čokolády. A kdo by nemiloval čokoládu? Ať už si dáte tmavou, mléčnou nebo bílou, vždycky je to požitek. Z kakaové hmoty se taky vyrábí kakaový prášek, který si můžete dát v horkém nápoji nebo z něj upéct skvělý moučník. A to není všechno - z bobů se získává i kakaové máslo, které se přidává do čokolády a taky ho najdete v různých krémech a kosmetice. Prostě kakaovník je dar z přírody, který nám zpříjemňuje život hned několika způsoby.
Zdravotní benefity konzumace kakaa
Kakaovník je úžasná rostlina, která k nám přicestovala až z daleké Jižní Ameriky. Z jeho plodů získáváme kakaové boby, ze kterých se pak vyrábí lahodné kakao. A není to jen pochoutka - kakao je hotový poklad pro naše zdraví! Je doslova nabité antioxidanty, které fungují jako štít proti škodlivým volným radikálům a pomáhají nám zůstat déle mladí. V kakau najdeme taky skvělé flavonoidy, které jsou jako balzám pro naše srdce a cévy. Pomáhají udržovat správný krevní tlak, podporují zdravý průtok krve a brání vzniku nebezpečných sraženin. Když si kakao dopřáváme pravidelně, odměnou nám je lepší nálada a bystřejší mysl. Je to díky látkám jako theobromin a tryptofan, které v těle nastartují tvorbu hormonů štěstí - dopaminu a serotoninu. Chcete-li z kakaa vytěžit maximum pro své zdraví, sáhněte po kvalitním hořkém kakau s vysokým podílem kakaové hmoty a minimem cukru.
Publikováno: 11. 02. 2025
Kategorie: zahrada